Anul 2021 pagina 1

Caraman Sergiu, Ceangă Emil, SISTEME INFORMATICE ADAPTIVE, 134 pag., 2021, ISBN 978-973-627-647-7

    Cartea scrisă de cei doi iluștri profesori este un Curs pentru ciclul de studii master: Sisteme informatice de conducere avansată.
     Structurată pe două părți (12 capitole) sunt atacate probleme care interesează pe viitorii masteranzi în specialitatea Automatică.
     Prima parte a lucrării este dedicată filtrării semnalelor, cu accent pe proiectarea diverselor tipuri de filtre folosite la controlul proceselor.
     Partea a doua se referă la proiectarea estimatoarelor de stare în două variante: deterministă și stohastică. Aplicațiile practice sunt realizate în mediul de simulare Matlab-Simulink. Lucrarea ca atare este considerată valoroasă deoarece însușirea acestor materii conduce la completarea competențelor absolvenților de automatică.

Mihaela Miron, Adina Cocu,  INTELIGENȚĂ ARTIFICIALĂ: REȚELE NEURONALE, APLICAȚII PYTHON, 75 pag., 2021, ISBN 978-973-627-648-4

 

   Lucrarea se adresează studenților – viitori specialiști în automatică și calculatoare. După o introducere în domeniul inteligenței artificiale, sunt dezvoltate noțiuni teoretice privind utilizarea și caracteristicile rețelelor neuronale, tipuri de rețele și preprocesarea datelor, legate de limbajul Python. Lucrarea continuă cu prezentarea teoretică a unor tipuri de rețele neuronale, cum ar fi: Perceptron, Multistrat, FeedForward și cea Convoluțională.

   Redactată într-un stil clar și echilibrat între aspectele teoretice și cele aplicative, lucrarea reprezintă o contribuție de înalt nivel științific.

Corina DIMA, Informatică medicală și biostatistică, 151 pag., 2021, E-book, ISBN 978-973-627-651-4

    Această lucrare se dorește a fi suportul teoretic și aplicativ pentru disciplina Informatică medicală și biostatistică care face parte din planul de învățământ al anului întâi la specializarea Medicină.

    Lucrarea este structurată în șapte capitole care prezintă conceptele de sistem de calcul și de rețea de calculatoare, noțiunea de sistem de operare, detaliind sistemul de operare Windows, modul de utilizare al editorului de texte Microsoft Word și  al editorului de foi de calcul Microsoft Excel, noțiuni statistice de bază, probleme de statistică rezolvate în Excel, o scurtă introducere în SPSS și explicarea modului în care această aplicație poate fi utilizată pentru a putea rezolva probleme specifice medicinei.

     Considerăm că materialul este un bun instrument pentru însușirea noțiunilor specifice despre sisteme de calcul și rețele de calculatoare, pentru realizarea de calcule statistice și pentru determinarea indicatorilor statistici principali, dar și pentru aprofundarea modului de aplicare al unor teste statistice diverse care să confirme sau să infirme ipotezele formulate în urma observațiilor clinice.

Corina DIMA, Informatică. Note de curs pentru Știința mediului, 113 pag., 2021, E-book, ISBN 978-973-627-659-0

    Acest material este dedicat studenților de la Știința mediului cu scopul de a-i ajuta să se  familiarizeze cu arhitectura sistemelor de calcul, rețelele de calculatoare, sistemele de operare, dar și pentru a-i ajuta să poată tehnoredacta o lucrare științifică căreia să îi poată realiza o prezentare corectă și atractivă.

    Un alt obiectiv al lucrării este cel de a fi un ghid pentru analiza statistică a datelor. Absolvenții acestei specializări universitare vor avea de prelucrat și de comparat cantități mari de date provenite de la sateliți sau din măsurătorile proprii. Am prezentat principalii indicatori statistici care trebuie urmăriți, modul în care se formulează ipotezele statistice, testele statistice de corelație sau pentru analiza diferenței dintre mediile seriilor de date. Am arătat modul în care testele statistice se pot realiza în Excel, deoarece aceasta este o aplicație care se regăsește instalată pe majoritatea calculatoarelor personale.

Moroșanu Magdalena, Moroșanu Andreea DIABETUL ZAHARAT ȘI TULBURĂRI- LE DE COMPORTAMENT ALIMEN-TAR, 62  pag, 2021, ISBN 978-973-627-649-1

     Asocierea diabetului zaharat de tip 1 și 2 cu tulburările de comportament alimentar este una din cele mai complexe și sensibile probleme de diagnostic și monitorizare a acestora. În prima parte a lucrării sunt tratate relațiile dintre tulburările de comportament alimentar și diabetul zaharat de tip 1 și de tip 2, de asemenea în cazul sarcinii.

    În partea a doua se pune accentul pe controlul tulburărilor de comportament ali-mentar asociate diabetului zaharat. Sunt des-crise evaluarea tulburărilor de comportament alimentar asociate diabetului zaharat, trata-mentul și managementul acestor comportări, separat, în cazul fiecăruia, pentru diabetul za-harat de tip 1 și 2

Bălănică Dragomir Carmelia Mariana, TEHNOLOGII ECOLOGICE, 120 pag, 2021, ISBN 978-973-627-650-7, E-book

    Lucrare este expusă pe 10 capitole; sunt tratate cele mai multe din problemele Ecologiei aplicate. Sunt prezentate formele și regulile de bază ale Ecologiei aplicate, de asemenea relația dintre ecologie și biosferă. Într-un capitol special este descris Fluxul de energie din ecosisteme, urmat de cicluri bio-degradabile (carbon, azot, sulf, fosfor, apă). În continuare sunt descrise Ecosistemele marine (apă marină, lacuri) și Ecosistemele forestiere. Lucrarea continuă cu Ecoteh-nologia de menținere a sistemelor naturale în condiții optime de funcționare, a menținerii resurselor naturale, prevenirea degradării mediului, de restaurare a ecosistemelor, crearea unor sisteme ecologice artificiale.

                                   

                                          Anul 2020-Pagina 3  |  Pagina principală |  Anul 2021-Pagina 2