Anul 2016 pagina 1

 

Mirciu

 

 

 

 

 

 

Mirciu Iulia, Domnișoru Leonard. – Analiza structurală a stărilor limită la navele tip tanc , 360 pag., E-book, 2016

Navele tanc LPG sunt nave de transport pro-duse petroliere lichefiate. Este important de cunoscut, pentru acest tip de navă stările limită structurale la rezistența generală și locală a corului navei, adică criteriile de rezistență în raport cu limita de curgere a materialelor, stabilitatea structurală. În prezent acest lucru se realizează pe modele ce nu țin cont de efectele dinamice hidrostatice (oscilații și vibrații generale în ipoteza navei corp) sau solicitări din val echivalent cvasi-statice. În cele opt capitole și șase anexe se face, la început, o prezentare a navei tanc LPG 100000 m3. Concluziile lucrării sunt interesante și reprezintă mai mult decât un rezumat al acesteia.

 

Obreja Dan, Marcu Oana. –Proiectarea preliminară a navei. Îndrumar de lucrări asistate de calculator, 128 pag., E-book, 2016.

Proiectarea preliminară reprezintă o fază im- portantă a procesului complex privind realiza-rea proiectului unei nave. La acest moment se stabilesc : dimensiunile principale ale navei, coeficienții de finețe, grupele de mase, se verifică ecuația deplasamentului și stabilitatea transversală, se estimează principalele performanțe hidrodinamice ale navei (rezistența la înaintare, caracteristicile propulsorului, puterea instalației la bord și manevrabilitatea navei). Fiecare din aceste subiecte formează în lucrare capitole separate, în final, Performanțele elicei și Puterea propulsorului sunt prezentate pe baza unui program executabil, folosind programul Java. 

Obreja Marcu

 

Obreja Pacuraru

Obreja Dan, Păcuraru Săndița – Hidrodinamica navelor mici. Îndrumar de laborator numeric, 164  pag., E-book, 2016.

Estimarea performanțelor hidrodinamice de rezistență la înaintare, putera de propulsie și manevrabilitatea se realizează azi cu instru-mente software adecvate, de tip CAD-CAE, bazate pe metode specifice de calcul. În lucrare este prezentat suportul software desti- nat hidrodinamicii navelor mici : pentru început metoda de calcul pentru navele mono- corp în regim de deplasare și în regim de glisare ; se continuă cu catamaranul cu gură rotundă și cu gură ascuțită. Se dezvoltă metoda de calcul numeric pentru puterea de propulsie ; caracteristicile hidrodinamice ale profilelor NACA, calclul hidrodinamic al cârmei, manevrabilitate.

 

 

Gasparotti Carmen Marilena – Elemente de management de proiect, 240 pag., , E-book, 2016

Proiectele reprezintă modalitatea prin care o organizație se adaptează schimbărilor și necesității unei piețe profitabile de tip dinamic. Structura pro- iectului este determinată de o serie de elemente precum: tipul proiectului, domeniul de imple-mentare, aria de cuprindere, cerințele clientului, volumul de finanțare etc. Un proiect va cuprinde: titlul și rezumatul proiectului, descrierea problemelor care vor fi abordate, justificarea proiectului, scopul și obiectivele proiectului, planul de activități și metodele de implementare, descrierea rezultatelor așteptate, bugetul detaliat al proiectulu, descrierea organizației contractoare și a echipei de implementare. Toate acestea sunt tratate în cele opt capitole ale lucrării.

Gasparotti

 

Simionescu

Simionescu Aurel Gabriel. – Ecomomie ge-nerală, 222 pag., 2016.

Cunoașterea unor noțiuni precum: productivitatea muncii, profit, relația preț-cost, utilitate, eficiență și eficacitate, relaționarea cu ceea ce se întâmplă în practică, caractrul social al activitățiieconomice indiferent în ce formă s-ar realiza, relația salariu-angajare-dezangajare-șomaj sunt teme incluse în structura lucrării și care trebuie cunoscute de viitorii ingineri la intrarea pe piața muncii. În afară de acestea, iată alte câteva teme tratate în cele zece capitole ale lucrării: o introducere în economía generală, organizare economică, econo- mia de piață, fluctuațiile economice, piața muncii, piața monetară, piața de capital, piața valutară, progresul tehnic, productivitate, profit. În finalul lucrării au fost reluate câteva din eleméntele definitorii ale activității  manageriale dintr-o firmă, ca structură, parteneri de afaceri,cu exemple concrete.

Pagina principala | Anul 2016 – Pagina 2