Anul 2006

 

  

 

*  Zgherea Gh., Georgescu M., Dima Şt., Dinică R.M. – Teste de chimie organică pentru concursul de admitere în învăţământul superior, ediţia 3-a. 204 pag., 170x210 mm, 2006.

    Subiectele, specifice disciplinei de concurs, pentru a fi rezolvate, presupune aprofundarea noţiunilor teoretice, care sunt prezentate în manualele alternative de chimie, in vigoare. Suplimentar a fost introdus capitolul referitor la compuşii carbonilici, importanţi pentru reactivitatea acestora.     

 

*  ***- Promovarea artei şi a culturii europene prin educaţie. 474 pag., 170x210 mm, 2006.

      Cartea cuprinde lucrările ştiinţifice prezentate în cadrul Conferinţei internaţionale cu titlul de mai sus, care s-a desfăşurat la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi în ziua de 29 octombrie 2005. La Conferinţă au participat cadre didactice şi specialişti din universităţi din ţară şi străinătate (Bulgaria şi Republica Moldova). Lucrările s-au desfăşurat în cadrul a cinci secţiuni: 1. Pedagogie I: Educaţia în contextul pluralismului intercultural european (12 lucrări), 2. Pedagogie II: Educaţia şi provocările lumii contemporane (15 lucrări), 3. Psihologie şi consiliere psihopedagogică (9 lucrări), 4. Educaţia interculturală şi predarea disciplinelor de învăţământ (12 lucrări), 5. Modalităţi de perfecţionare a metodologiei didactice (23 lucrări)..

 

                                 

 

 

 

*  Truşcă C. V. –Fenomene asociate propagării valurilor la litoralul românesc al Mării Negre. 234 pag., 170x210 mm, 2006.

      Lucrarea abordează o tematică actuală, cu referire la coasta Mării Negre, la problemele pe care le pune eroziunea plajelor şi la cauzele pe care le provoacă  acest fenomen. Autorul arată că modificările climatice din ultimii ani au evidenţiat că mecanismul naturii , o dată dereglat de acţiunea omului, se poate aştepta la o creştere a frecvenţei şi a puterii furtunilor marine, efectul fiind măturarea şi a ceea ce nu s-a distrus încă din plajele noastre. Bilanţul remodelării ţărmului constă în erodarea coastelor şi acumularea sedimentară. În lucrare sunt folosite rezultate ale cercetării  ştiinţifice obţinute de autor, prin care se face o analiză a condiţiilor de vânt-val în zona costieră a litoralului românesc, prin implementarea în premieră, în ţara noastră, a modelului SWAN, realizarea unui model pentru determinarea rapidă a parametrilor mai importanţi din zona de surf, elaborarea unui model simplificat de mobilitate a liniei ţărmului ş.a.

 

*    Ţuchel D. (editor) – Shakespeareana 2006: The Bulletin of Students’ Eleventh and Twelfth National Shakespeare Symposium. 158 pag., 150x210 mm, 2006.

   Cadre didactice şi studenţi de la universităţi de prestigiu în domeniu, cum sunt Braşov, Timişoara, Cluj-Napoca, Galaţi, Ankara (Turcia), Iaşi, Bucureşti continuă tradiţia întâlnirilor la simpozionul studenţesc şi festivalul de dramă dedicat lui Shakespeare, în cadrul căruia au fost schimbate idei şi informaţii, benefice tuturor participanţilor, dar mai cu seamă celor tineri, pentru care există acum un buletin ştiinţific de largă circulaţie.

 

  

 

 

*        

 

Milea D., Antofi S. (coordonatori) – Circulaţia modelelor culturale în spaţiul euroregiunilor, vol. I, 218 pag., 170x210 mm, 2006.

   Noţiunea de model cultural, definită ca formă de echilibru între noi şi lume, care are la bază întotdeauna un număr de noţiuni coordonatoare, în primul rând noţiunea de sacru, care ne ajută să descoperim experienţele religioase şi noţiunea de bine în spatele căreia se află ascunse valorile morale , toate acestea şi altele reprezintă numitorul comun al lucrărilor prezentate de cadre didactice de la diferite universităţi din ţară şi  Republica Moldova, în cadrul colocviului cu titlul de mai sus, la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi, în zilele de 26-28 mai 2006.

 

 

 

 

 

 

Anul 2006 – Pagina 11| Pagina principala | Anul 2006 – Pagina 13